De functies van een afstandsmeter

Over het algemeen kan je met een afstandsmeter de afstand bepalen van een bepaalde ruimte. Zo kan je bijvoorbeeld ofwel de hele lengte van een ruimte berekenen of de afstand van een specifieke locatie in de ruimte opmeten. Afstandsmeters zijn er in vele soorten en maten en kunnen dan ook voor verschillende en meerdere doeleinden gebruikt worden. Afhankelijk van het type waar je voorkeur naar uit gaat, kunnen er nog een hoop andere dingen mee gedaan worden. Hierna bespreken we de meestvoorkomende functies van een afstandsmeter.

Verschillende afstanden meten

De naam zegt het al: met een afstandsmeter kan je een bepaalde afstand bepalen in een ruimte. Deze functionaliteit van de afstandsmeter kan per apparaat en merk echter qua inhoud verschillen. Zo hangt de maximale afstand die je kunt berekenen hangt af van het apparaat. Over het algemeen varieert de maximale afstand tussen de 15 en 300 meter.

Moeilijke oppervlaktes meten

De meeste afstandsmeters hebben een minimum/maximum functie. Deze functie kan gebruikt worden voor muren die niet helemaal recht lopen. De meter meet gewoon door en geeft je een nauwkeurige berekening van zijn bevindingen. Niet alle afstandsmeters hebben de trapezium functie, maar degene die deze functionaliteit bevatten kunnen eveneens de lengtes van schuine oppervlaktes bepalen. Dit geldt ook voor de hoogte- en de hellingmeting. Deze maken het gemakkelijk om de lengte van schuine of hoge muren op te meten.

Oppervlaktes uitrekenen

Een nauwkeurige berekening tijdens het klussen kan je een hoop geld schelen. Reken maar uit wat je op verf of vloeronderdelen kunt besparen indien je een duidelijke oppervlakte berekening uit hebt kunnen voeren. Afstandsmeters hebben deze functie ook en kunnen eveneens de inhoud van een kamer berekenen. Niet alleen tijdens het klussen kan dit van pas komen, maar ook voor het aanleggen van een perfect afgestemde audio installatie of airco kan je hier een hoop winst behalen.

Gegevens onthouden en berekenen

Naast het uitvoeren van losse metingen, zijn de meeste afstandsmeters vandaag de dag zo geavanceerd dat ze je gegevens ook kunnen onthouden. Dit is handig bij het uitvoeren van verschillende metingen, waarbij je uiteindelijk tot één antwoord wilt komen. Deze tussenmetingen worden gebundeld tot één hoofdmeting, inclusief afstand.

Foto’s maken

Leica Disto is een bekende speler wat betreft hoogtemeters. Dit merk heeft zeer geavanceerde varianten die het ook mogelijk maken om alvorens de berekening uit te voeren eerst foto’s te maken van de ruimte die je op wilt gaan meten. Zo kan je een compleet visueel en feitelijk plaatje vaststellen van de ruimte waarvan jij deze belangrijke gegevens nodig hebt.

Gegevens verzenden

Sommige hoogtemeters zijn vandaag de dag zo geavanceerd dat ze een WiFi of Bluetooth functie bevatten. Vaak kunnen afstandsmeters een aantal metingen onthouden, maar hiermee kan je ze ook direct delen met je bestanden op je laptop of telefoon via de app of deelt blauwprinten makkelijk en snel met iemand die deze gegevens ook nodig heeft.

Feedback: info@dlrs.nl

Leestip -> Makkelijk een oppervlak berekenen met een afstandsmeter

Spread the love

Plaats een reactie